Strona główna

piątek, 26 lutego 2016

Marchewkowe popołudnie

Hallo meine Liebe!


Mam dla Was dziś przepis na moje ulubione ciacho marchewkowe. Jest proste i szybkie w wykonaniu. Smakuje rewelacyjnie bez jak zarówno z dodatkami.




A oto składniki:


  • 8 jaj
  • 2.5 szklanki oleju
  • 4 szklanki utartej marchewki
  • 4 szklanki mąki
  • 4 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki proszku (dałam 3 kopiaste)
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej (dałam 3 kopiaste)
  • 200 gram orzechów
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

Marchewkę obieramy i myjemy.
Następnie ścieramy na drobnych oczkach

Do miski wbijamy 8 jajek. Następnie dodajemy 4 szklanki cukru i ubijamy to na puszystą masę.

Gdy już masa jest puszysta to dodajemy przesianą przez sito  mąkę. Mieszamy dokładnie żeby nie powstały grudy. 
Następnie dodajemy 2,5 szklanki oleju.



Dokładnie mieszamy żeby ciasto było gładkie.



Następnie szykujemy sobie resztę składników i po kolei dodajemy. 

I mieszamy mieszamy mieszamy ;)


Na koniec dodajemy startą marchewkę i potłuczone orzechy ;)


I znowu mieszamy dokładnie. Gdy już wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, szykujemy blaszki - smarujemy je tłuszczem a następnie obsypujemy bułką tartą.
Gdy już nasze formy są gotowe, przelewamy nasze ciasto do nich.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. I wkładamy nasze wypełnione foremki do piekarnika na 60 minut.
Pozostaje nam teraz już tylko czekać.

DODATKI: polewa czekoladowa lub serek mascarpone ubity ze śmietaną 30%

Smacznego!


PYSZNOŚCI <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz